četrtek, 6. oktober 2011

Novica

Ko sem se zjutraj vračala iz vrtca, je tudi do mene prišla novica, da je včeraj umrl Steve Jobs. Neverjetno, dobila sem kurjo polt.

Mogoče zato, ker je bil zadnje mesece videti kot nekdo, ki ga imam zelo rada in se prav tako nečloveško bori z boleznijo.

Mogoče zato, ker je posnetek njegovega govora spremenil tudi moje življenje. Verjetno veste o čem govorim.




Mogoče zato, ker sem se mnogokrat po tem, kadar sem se znašla v situaciji iz katere izhoda nisem videla, spomnila nanj in našla vero vase in v to, da je tako prav. In da bo vse v redu, če bom le verjela vase.

Ne zanima me koliko denarja je imel, malo mi je mar za razne iPode, Apple in ostale igračke. Mi je pa hudo za njegovo družino, ki so jo mimogrede, vsi pozabili. Naj je bil direktor, vizionar in bogvekaj še zraven - bil je tudi mož in oče. Danes tudi jaz iskreno žalujem z njimi.

"To je za tiste nore, za posebneže, za tiste, ki mislijo drugače. Nekateri vidijo norce, mi vidimo genije."

"To je ena mojih manter: osredotočenost in preprostost. Preprosto je lahko težje kot zapleteno: trdo moraš delati, da lahko misliš čisto in stvari izvedeš preprosto. A na koncu je vredno truda, saj ko to dosežeš, lahko premikaš gore."

"Picasso je dejal: dobri umetniki kopirajo, odlični umetniki kradejo. Nikoli nas ni bilo sram krasti odličnih idej. Mislim, da je del uspeha macintosha tudi dejstvo, da so na njem delali ljudje, ki so bili glasbeniki, pesniki, umetniki, zoologi in zgodovinarji, ki so slučajno bili tudi najboljši znanstveniki na področju računalništva na svetu."

"Zaupati morate v nekaj - v svoj občutek, usodo, življenje, karmo, kar koli. Ta pristop me nikoli ni razočaral in je ključno spremenil moje življenje."

"Zavedanje, da boste umrli, je najboljši način, da se izognete pasti v razmišljanju, da imate kaj izgubiti. Ste že goli. Nobenega razloga ni, da ne bi sledil svojemu srcu. Ostanite lačni. Ostanite norčavi."

"Vaš čas je omejen, zato ga ne zapravljajte za to, da bi živeli življenje nekoga drugega."

"Biti najbogatejši človek na pokopališču mi nič ne pomeni. Zvečer leči v posteljo z zavedanjem, da si naredil nekaj čudovitega... to mi je pomembno."

"Ne delamo tržnih raziskav. Ne zaposlujemo svetovalcev. Želimo samo narediti odlične proizvode."

"Če ste tesar in izdelate čudovit predalnik, na zadnjem delu ne boste uporabili vezane plošče, čeprav je ta del obrnjen k steni in ga ne bo nikoli nihče videl. Vi boste vedeli, da je tam, zato boste tudi zadaj uporabili čudovit kos lesa. Da boste ponoči mirno spali, morata namreč biti estetika in kakovost pripeljani do konca."

2 komentarja:

  1. Mene je predvsem pretreslo to, kako hitro je šlo vse skupaj z njegovo boleznijo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jaz sem ga "spoznala" šele v zadnjem času, ko se je že govorilo o njegovi bolezni. Ampak me je tudi pretreslo. Res je bil videti zanimiv in pokončen človek.

    Naj mu bo zemlja lahka!

    OdgovoriIzbriši

Hvala za komentar.