ponedeljek, 17. junij 2013

Infekcijska

Ok, da je bil moja boljša polovica službeno v Sudanu, ne bom razlagala. Je pa to pomemben podatek za nadaljevanje zgodbe.

Ki se nadaljuje od sobote, ko se je vrnil. Pa od nedelje, pa seveda danes, ko je obiskal svojega zdravnika. Ta je slišal, da je prišel iz Sudana in ga urgentno poslal na infekcijsko v Ljubljano. Ampak tukaj se zgodba šele začne.

Tja smo prišli ob štirih popoldan. Ker je na napotnici pisalo nujno, so nas poslali na infekcijsko urgenco - sem si mislila, kakšni frajerji, to bomo en dva tri. Ampak moj optimizem ni trajal dolgo. 

Predstavljajte si situacijo - 5 pacientov od štirih do pol sedmih. Najmanj 5 zdravnikov (ok, nekaj je bilo pediatrov). Najmanj 5 sester. Še ene tri strežnice.
Dobre pol ure, da mu je sestra prinesla anketo o potovanju. Še pol, da je bil tri minute in pol v ambulanti. Da so ugotovili, da je nujno (že drugič) in da rabijo kri. Pa vzorec blata. Hmmm.

Še eno uro, da je prišla sestra vzet kri (vmes jo je prišla dvakrat nekim drugim, ampak njemu pa ni mogla, ker še ni imela papirja). Potem, ko se nam je snelo prvič, je poklicala sestra drugo sestro z oddelka, da mu je po dveh urah in pol končno vzela kri. 

Potem so mu naročili naj pride čez dve uri nazaj. Ob pol sedmih smo šli proti domu, da dava otroke spat. 

Ob pol devetih je bil spet v čakalnici.

Ob pol desetih so mu sporočili, da se izvid piše. 
Ob dvajset do desetih še nič novega. Pišejo izvide. In na istem hodniku še vedno sedi istih pet ljudi.

Veste kaj? Še preveč so plačani za tole kar počnejo! Razčlovečijo človeka, ki v stiski išče pomoč. Prva sestra pač ni plačana, da bi jemala kri. Ona piše napotnice. In potem lepo pustijo človeka čakat na drugo (ali peto) sestro, ki pa je plačana zato, da jemlje kri, da pride z oddelka. Za vsakega posebej, da se razumemo. V treh urah je prišla trikrat, čeprav so bili VSI TRIJE istočasno pred ambulanto za odvzem, samo da niso bili papirji za vse tri istočasno tam.

Peta sestra ni pooblaščena, da bi lahko starejši gospe dala rjuho, da leže na posteljo (je že takrat čakala vsaj dve uri) - je za to morala poklicat šesto sestro. Se hecaš? Če bi se tako delalo v gospodarstvu, bi že davno tega vse propadlo!!!
Za nasprotje pogledaš splošne zdravnike, ki delajo na normo, da se resnim primerom sploh nimajo časa ne možnosti posvetiti kot je treba.

Deset. Nič novega. Že 40 minut pišejo izvide. 

Potem naj pa po šestih urah v čakalnici pelje nazaj domov? 

3 komentarji:

 1. Vas zanima še razplet?
  Pomotoma niso naročili vseh potrebnih preiskav, tako da imajo samo delne izvide. Te mu bodo pa poslali po pošti.
  Če do četrka ne bo bolje naj pride nazaj, sicer naj sporoči, da je ok.

  Jap, to je rezultat 6 ur na infekcijski!

  ps: Vmes, ko smo čakali, je prišla neka gospodična še enkrat dat kri, ker so prejšnji teden izgubili (razbili) epruveto z njeno krvjo in je morala dati nov vzorec? V kakšnem Sudanu mi živimo, ljudje?

  OdgovoriIzbriši
 2. Ja, ja.. infekcijske se spomnim tudi jaz.

  Ampak HB ni povsod tako. Mi smo nedeljski večer namreč preživeli na Urgenci UKC in so bili super učinkoviti in super prijazni. Ocena plus pet.

  OdgovoriIzbriši
 3. Infekcijsa je katastrofa, res. Moj sinko je bil poslan na infekcijsko zarad driske. Dali so mu infuzijo, po tem ko smo s takrat dojenčkom starim pol leta čakali eno uro. Potem so mu zabadali tisto iglo za infuzijo da se je drl ko zmešan, ga dali v posteljo in meni rekli, da ga ne smem prijeti v naročje. Halooo?
  Izvide smo dobili čez 6 tednov domov!!!!!! Rotavirus. Ko že 6 tednov nismo imeli driske več sploh.

  OdgovoriIzbriši

Hvala za komentar.