petek, 4. november 2011

Takšni in drugačni

Ljudje smo različni in prav je tako, ampak če pogledam zelo pavšalno, bi lahko rekla da se delimo na takšne, ki prevzemamo odgovornost za svoje odločitve in takšne, za katerih težave so vedno krivi drugi ljudje.

O prvih ne bom razpravljala, ker se tudi sama štejem mednje. Mednje štejem tudi  veliko večino najinih prijateljev in sorodnikov.

Obstaja pa tudi druga vrsta - takšni, za katerih težave so vedno krivi drugi - recimo država, ker premalo prispeva in preveč vzame; starši, ker niso dali dovolj ali jih niso imeli dovolj radi; šole, ker jih niso dovolj naučile; službe, ker so preslabo plačane in njihovi delodajalci ničesar ne razumejo; bivši možje ali žene, ki se trudijo zakomplicirati njihova življenja; drugi ljudje, ker imajo več denarja kot oni. In še mnogo drugega. Izgovore je namreč vedno lahko najti.

Takšni ljudje se tudi nikdar ne vprašajo ali sami počnejo kaj narobe.

Ves čas se jim ponavljajo iste stvari - recimo znova in znova se jim v novih razmerjih ponavljajo isti problemi kot prejšnjič, pa čeprav z novim partnerjem. Ker seveda izbirajo podobne partnerje, takšne, ki podpirajo njihovo "ubogi jaz imam v življenju pač nesrečo" miselnost.

Takšni ljudje tudi stalno tarnajo, občutek imajo namreč, da je njihova nesrečnost neskončno pomembnejša od vsega drugega. In nikdar ne naredijo ničesar, da bi tisto, kar jih onesrečuje, spremenili. Kar je pravzaprav logično, saj bi na ta način izgubili bistveno - razlog, da se smilijo sami sebi (običajno prej ko slej postane res tako - da se smilijo samo še sami sebi in nikomur drugemu).

Takšni ljudje tudi stalno menjajo prijatelje - saj se prej ko slej velika večina naveliča tega tarnanja in pasivnosti. No, v njihovih življenjih vendarle ostajajo tisti, ki svojo nesrečost lahko delijo z njimi, jih razumejo in jamrajo z njimi.

Napisano je seveda karikirano in velika večina med nami se sem in tja znajde tudi na drugi strani in se (tudi jaz) smilimo sami sebi. Ampak potem svoja življenja vzamemo nazaj v svoje roke in jih peljemo naprej, kajne?

foto: kata.si

3 komentarji:

  1. Jaz tem drugim rečem enostavno 'energy suckers'.

    Pa lep pozdrav,
    Metka

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, poznam take, Olivija. Saj ti veš. In Metka, res so energy suckers. Če sem se kaj naučila v življenju, je to, da se ob njih počutim slabo in se jih zato izogibam. Mislim, da z vso pravico... :)

    OdgovoriIzbriši

Hvala za komentar.